El Consell es va crear el 2002 modificant l’estatut que el regula l’any 2017 coincidint amb la incorporació de personal tècnic al departament municipal de Cooperació, departament encarregat de gestionar el Consell. La periodicitat de les sessions és la següent:
Les sessions són públiques i tenen lloc en qualsevol equipament municipal. Amb motiu de la pandèmia les sessions han passat a ser telemàtiques.
El Consell aprova el full de ruta o pla anual que el departament de cooperació internacional proposi d’acord amb les línies següents:
· Promoure campanyes de sensibilització i d’educació per al desenvolupament (EpD) destinades a la ciutadania, teixit associatiu i centres educatius.
· Proposar ajuts d’emergència per fer front a catàstrofes naturals que afectin als assentaments humans.
· Cooperar amb altres municipis, entitats supramunicipals (com és el cas del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament de la que Montornès n'és membre), entitats del 3r sector, organitzacions i altres agents i actors en projectes de solidaritat i cooperació al desenvolupament a través de convocatòries de concurrència competitiva.
· Potenciar la cooperació amb municipis de països més desfavorits, amb vincles d’agermanament o amb relacions solidàries recíproques
· Desplegar, avaluar i actualitzar el Pla Estratègic de Solidaritat i Cooperació al Desenvolupament del municipi que serveix per marcar les directrius referents a la solidaritat i cooperació de Montornès.
La proposta de pressupost anual en matèria de cooperació també es validada pel Consell.
La missió es divulgar el coneixement de les desigualtats entre els pobles a través de les relacions de poder entre el Nord i el Sud, sensibilitzant la ciutadania respecte a les greus mancances que pateix una bona part de la humanitat i de les causes que generen aquestes desigualtats. Es posa especial èmfasi en el desenvolupament humà sostenible, la defensa dels drets humans i de la justícia social, la lluita contra les desigualtats i l’eradicació de la pobresa i el foment de la cultura de la pau. Els ODS de l’Agenda 2030 de les NNUU és el marc de referència de la política basada en el foment de la cooperació descentralitzada.
El Consell està presidit per l’alcalde/essa i la vicepresidència pel regidor/a de cooperació o regidor delegat de l’Àrea. Per formar part del Consell cal que les entitats i associacions estiguin inscrites en el Registre Municipal d’Entitats i d’Associacions Ciutadanes i disposar d’un grup estable al municipi, tret dels vocals a títol individual o en representació d’un col·lectiu de caràcter no formal que han d’estar empadronats a Montornès.
Les persones representats dels grups polítics amb representació municipal seran admeses per la seva condició de ser regidor o regidora electe. Aquelles formacions polítiques amb més d’un regidor o regidora al consistori comunicaran qui serà la persona que formarà part del consell i un màxim de dues suplències. Si el grup polític decideix nomenar un o una representant no electe caldrà que ho sol·liciti expressament.
La condició de membre del Consell s’assoleix mitjançant decret d’alcaldia a proposta de les institucions, entitats i associacions ciutadanes, formacions polítiques que representin, ciutadania a títol personal en un màxim de 3 i/o pel propi Consell.
En l’actualitat una dotzena de persones en formen part:
- La majoria de forces polítiques amb i sense representació municipal.
- 1 representant d’un centre educatiu de secundària.
- 2 representants del teixit associatiu local i 2 persones a títol individual.
- Puntualment es compta amb l’assessorament de persones amb expertesa en matèries específiques de cooperació.
Compartir