Opcions carrer de Can Xec
Les opcions per al Carrer de Can Xec, són les següents:
Rosalía de Castro (1837-1885): Poeta i novel·lista. La veu de la Galícia romàntica, Rosalía de Castro, va revolucionar la poesia gallega amb obres com "Cantares gallegos". A través d'un llenguatge intens i emotiu, va explorar temes universals com l'amor, la mort i la nostàlgia, sempre amb una mirada profunda a la seva terra natal. La seva poesia, plena de sensibilitat i compromís social, va connectar amb el poble gallec i va elevar la llengua gallega a la categoria de llengua literària. Rosalía de Castro és considerada una de les figures més importants de la literatura gallega i una precursora del feminisme a Espanya.
Margarita Salas (1938-2019): Científica. Bioquímica. Pionera de la biologia molecular a Espanya, Margarita Salas va dedicar la seva vida a desvetllar els secrets del món microscòpic. Els seus treballs sobre el virus PhiX174 van ser pioners en l'estudi de la replicació del DNA i van obrir noves portes a la investigació genètica. Malgrat les dificultats que va haver d'afrontar com a dona en un món científic dominat per homes, Salas va aconseguir destacar per la seva excel·lència i el seu rigor científic, inspirant generacions de científiques. La seva dedicació a la ciència va ser reconeguda amb nombrosos premis, entre ells el Premi Príncep d'Astúries d'Investigació Científica i Tècnica. Margarita Salas va ser una científica brillant i una dona lluitadora que va obrir camí a les dones en la ciència espanyola.
Neus Català (1915-2019): Activista antifeixista catalana. Símbol de la resistència i la supervivència, Neus Català va ser un testimoni excepcional de l'horror de l'Holocaust. La seva història de vida, marcada per la persecució i la deportació, és un recordatori constant de la importància de la memòria històrica. Es va afiliar a les Joventuts del Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC) durant la Guerra Civil Espanyola. Va treballar com a infermera i va ajudar a evacuar nens i refugiats. Durant la Segona Guerra Mundial, va participar activament en la Resistència francesa juntament amb el seu marit i va ser la penúltima supervivent catalana viva del camp de concentració nazi de Ravensbrück. Va dedicar la seva vida a denunciar els crims del nazisme i a educar les noves generacions sobre els perills del feixisme i per a la preservació de la memòria de l’Holocaust.
Emilia Pardo Bazán (1851-1921): Novel·lista, assagista i feminista gallega. Considerada una de les grans novel·listes espanyoles del segle XIX, Emilia Pardo Bazán va introduir el naturalisme en la literatura espanyola amb obres com "Los pazos de Ulloa". A través d'una prosa realista i detallada, va retratar la vida a la Galícia rural, denunciant les desigualtats socials i les injustícies. A més de la seva obra literària, Pardo Bazán va ser una activista feminista que va lluitar per l'emancipació de la dona i per una educació igualitària. Va ser una dona intel·ligent i independent que va desafiar les convencions socials de la seva època, i va deixar un llegat important en la literatura i la societat espanyola.
Compartir