Ajuda
Un procés participatiu és una seqüència d'activitats participatives (p.e. primer omplir una enquesta, després realitzar propostes, debatre-les en trobades presencials o virtuals, i finalment prioritzar-les) amb l'objectiu de definir y prendre una decisió sobre un tema específic.
Exemples de processos participatius són: un procés d'elecció de les membres d'un comitè (on primer es presenten unes candidatures, després es debat i finalment s'escull una candidatura), pressupostos participatius (on es realitzen propostes, es valoren econòmicament i es voten amb el pressupost disponible), un procés de planificació estratègica, la redacció col·laborativa d'un reglament o norma, el disseny d'un espai urbà o la producció d'un pla de polítiques públiques.
Agenda Urbana 2030 de Montornès del Vallès
Quin poble volem a curt i mig termini?
Quant a aquest procés
L’Ajuntament inicia el procés per elaborar en paral.lel l'Agenda 2030 i l' Agenda Urbana de Montornès, agendes que definiran els projectes motor dels propers 10 anys i que unifiquem sota el nom d'Agenda Urbana 2030.
L'Ajuntament, amb l'ajut de la Diputació de Barcelona, afronta l'elaboració de les seves pròpies agendes, Agenda 2030 i Agenda Urbana amb l'objectiu d'impulsar un poble referent en el desenvolupament urbà sostenible, donant continuïtat als darrers Plans d'Actuació Municipal (PAM).
PER ACCEDIR DIRECTAMENT A L'ENQUESTA PODEU FER CLICK AQUÍ
L'Ajuntament, amb l'ajut de la Diputació de Barcelona, afronta l'elaboració de les seves pròpies agendes, Agenda 2030 i Agenda Urbana amb l'objectiu d'impulsar un poble referent en el desenvolupament urbà sostenible, donant continuïtat als darrers Plans d'Actuació Municipal (PAM).
INTRODUCCIÓ I CONTEXTUALITZACIÓ
El 2015 va ser aprovada per l'Assemblea General de Nacions Unides l'Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible, amb els objectius d'erradicar la pobresa, lluitar contra la desigualtat i la injustícia, promoure la pau i posar fre al canvi climàtic a escala mundial.
L'Agenda 2030 és un pla d'acció que busca assolir un desenvolupament sostenible en l'àmbit mundial, a partir de 17 Objectius, els anomenats Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).
Els 17 ODS són una sèrie de metes concretes per guiar el desenvolupament sostenible dels països de tot el planeta, preservant el medi ambient, lluitant contra l'emergència climàtica, creant oportunitats de progrés social i econòmic i erradicant la pobresa.
L’Agenda 2030 s’elabora i implementa a tots els nivells, des del nivell global de l’ONU, fins baixar a nivell municipal, passant per estats i regions. Planteja que tots els plans, programes, polítiques, projectes, normatives, tant generals com sectorials, han d’estar alineades amb aquests 17 ODS i per aconseguir-lo s’ha d’implementar una cultura de treball transversal.
PODEU CONSULTAR EL CONTINGUT DE CADA OBJECTIU DE DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE (ODS)
A TRAVÉS D'AQUEST ENLLAÇ DE LA DIPUTACIÓ DE BARCELONA: CLICK AQUÍ
QUÈ ÉS L'AGENDA URBANA LOCAL?
L'Agenda Urbana Local és un pla que adapta els principis de l'Agenda 2030 pel que fa a crear ciutats i comunitats sostenibles, resilients i inclusives, tenint en compte les necessitats i les prioritats de la població local.
L'Agenda Urbana s'emmarca en l'ODS 11, que pretén crear comunitats que millorin la qualitat de vida dels seus habitants i que promoguin un desenvolupament social, econòmic, urbanístic i mediambiental sostenible.
AGENDA 2030 I AGENDA URBANA LOCAL
L'Agenda 2030 i l'Agenda Urbana són mirades interconnectades i complementàries que aborden els reptes que es plantegen en el Montornès del Vallès del futur. Ambdues agendes tenen els mateixos principis rectors i objectius per afrontar els reptes socials, ambientals i econòmics del Montornès en els pròxims anys.
Per aquest motiu, l'Ajuntament vol accionar-les conjuntament, a través d'un únic procés participatiu que reculli una part de treball intern i una part de participació amb agents claus i ciutadania.
L’Agenda 2030 desenvolupa de forma general els 17 ODS, i la cultura de treball de la transversalitat en el desenvolupament de plans, programes, polítiques, projectes, i normatives, per tal que tots estiguin alineats amb els ODS. L’Agenda Urbana desenvolupa més concretament l’ODS 11, i per tant és troba a un nivell inferior de planificació estratègica.
QUÈ ENS APORTARÀ FER L'AGENDA URBANA 2030 DE MONTORNÈS DEL VALLÈS?
Ens permetrà agrupar la planificació estratègica del nostre municipi a mitjà i llarg termini, identificant les àrees que necessitin més intervenció (i que, per tant, han de ser prioritzades) i els projectes motors, que impulsaran la transformació urbana d'una manera més integral.
Les agendes ens proporcionaran una visió compartida a tots els agents locals (Ajuntament, ciutadania, teixit empresarial i entitats) i plegats podrem abordar els projectes motors que defineixin el desenvolupament social, econòmic i territorial del municipi a curt i a mitjà termini.
Pel que fa a l’Agenda 2030 la idea és alinear tots els plans, programes, polítiques, projectes, i normes als 17 ODS, desenvolupar els instruments de planificació estratègica que manquen, i tot això fer-lo des d’una òptica de transversalitat.
Pel que fa a l’Agenda Urbana la idea és partir de la identificació dels projectes motors, és a dir, dels grans projectes estratègics que han d'orientar el desenvolupament del municipi en els pròxims 10 anys en l'àmbit ambiental, econòmic i social.
Potser aquests reptes, com a ciutadans i ciutadanes, us semblen llunyans, però hem de pensar que el conjunt d'agendes globals tenen un objectiu comú: contribuir al desenvolupament sostenible mundial des de les polítiques locals.
QUI PARTICIPARÀ I COM?
La participació de diversos agents locals, com la ciutadania, les entitats, les empreses locals i el mateix govern local, garanteix que ambdues agendes, Agenda 2030, i l'Agenda Urbana Local reflecteixin les necessitats, prioritats i aspiracions reals de la població. Aquests agents aporten una comprensió profunda dels reptes i oportunitats específics que enfronta la ciutat, així com idees innovadores i solucions pràctiques per abordar-los. Amb l'aprofitament de la diversitat de coneixements, experiències i recursos disponibles, es poden crear ciutats més inclusives, equitatives, resilients i prosperes per a totes les persones que l'habiten.
Els diferents agents socials i ciutadania, podran participar a través de dos eines:
L'enquesta ciutadana, que permetrà enriquir la diagnosi amb la visió dels agents i la ciutadania.
Els tallers participatius que es realitzaran al llarg de mes de novembre amb l'objectiu de transmetre la importància de la planificació estratègica, de compartir un diagnòstic de l'estat del municipi i de contrastar i millorar el Pla d'acció per als pròxims 10 anys.
Compartir